Pelatihan Penyembuhan Prana

 

 
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang.
Penyakit Pneumonia
Oleh : Mohamed Yosri Mohamed Yong

Pneumonia ialah sejenis jangkitan serius oleh bakteria atau virus yang menyerang di bahagian paru-paru. Penyebab yang paling lazim ialah serangan bakteria streptococcus pneumoniae, atau pneumokokus. Penyakit ini merupakan penyakit utama di kalangan kanak-kanak dan merupakan satu penyakit serius yang meragut nyawa beribu-ribu warga tua setiap tahun.

Bakteria ini juga boleh menyebabkan jangkitan invasif dalam darah (bakterimia) dan lapisan yang melindungi otak (meningitis).

Penyakit invasif pneumokokus boleh dicegah dengan vaksin pneumococcal yang boleh diberi serentak dengan vaksin influenza, tetapi pada bahagian tubuh yang berlainan.

Vaksin ini amat selamat dan kesan sampingannya pada biasanya adalah ringan dan sekejap sahaja seperti sengal-sengal pada bahagian suntikan, demam dan sengal-sengal otot.

Tanda-tanda serangan pneumonia

 • Demam panas.
 • Sesak nafas.
 • Batuk berkahak kuning, hijau atau perang.
 • Sakit dada yang bertambah teruk dengan penarikan nafas, batuk, bersin dan pergerakan.
 • Kurang selera makan.

 •  Pelatihan Penyembuhan Prana

  Maklumat yang diberikan ini hanyalah untuk makluman sahaja. Maklumat yang diberikan tidak sepatutnya digunakan untuk mengenal-pasti atau mengubati sebarang jenis penyakit. Sila rujuk kepada doktor atau ahli perubatan yang terlatih untuk tujuan mengenalpasti jenis penyakit dan rawatan yang bersesuaian.
   
   
   
  Pengumuman: Saya ingin menjemput anda menambah pengetahuan dalam bahasa Melayu dengan melayari dan menyumbang bahan di :- http://ms.wikipedia.org/wiki/Main_Page


    Fight Spam! Click Here!

  uwwfefvufohvptpeazsignxczdlqprgbcw

   

   

  1