Pelatihan Penyembuhan Prana

 

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang.


Penyakit Kencing Manis
Oleh : Mohamed Yosri Mohamed Yong
 
 
Pendahuluan

Penyakit kencing manis telah diketahui semenjak tamadun purba lagi dan telah direkodkan oleh tamadun Mesir, Hindu, Cina, dan Yunani (Greek). Tanda-tanda penyakit kencing manis, seperti dahaga yang melampau dan kerap kencing, telah digambarkan oleh orang Mesir di atas paprus pada 1550 BC. Pakar perubatan India juga telah membahagikan pengidap kencing manis kepada dua semenjak abad ke lima lagi. 

Nama lain kencing manis, diabetes yang bererti pancur air, dinamakan oleh pakar perubatan Yunani (Greek), Areteus dari Cappadocia semenjak 2,000 tahun dahulu. 

 1. Pendahuluan
 2. Apa itu kencing manis (Diabetes mellitus)
 3. Jenis-jenis kencing manis (Diabetes mellitus)
 4. Apakah tanda-tandanya? 
 5. Masalah Kencing Manis tidak dikawal. 
 6. Golongan berisiko tinggi.
 7. Masalah pengidap Kencing Manis
 8. Perubatan
 9. Mengelak kencing manis
 10. Keadaan IGT dan IFG
 11. Akhir Kata 

Perkataan mellitus kemudiannya ditambah oleh Willis bagi menunjukkan terdapat gula dalam air kencing. Salah satu daripada ujian bagi mengesan pengidap kencing manis yang terawal adalah mencurahkan air kencing pada tanah dan melihat samada semut menghurungi tempat tersebut. Bukti kaitan kelenjar pankreas dengan punca penyakit kencing manis dijumpai pada tahun 1897, apabila dua orang pakar sains, Minkowski dan Von Mering membuktikan hubungan kelenjar pankreas dengan kencing manis dengan membuang kelenjar pankreas pada anjing, menyebabkan anjing tersebut mengidap kencing manis.

Walaupun penyakit kencing manis telah lama diketahui, kawalan penyakit kencing manis yang berkesan hanya diketahui pada 1921 apabila  Frederick G. Banting dan Best menjumpai fungsi insulin sebagai pengawal kandungan glokos dalam darah.

Apakah Insulin

Insulin merupakan sejenis hormon yang dihasilkan oleh sel kelenjar pankreas yang dikenali sebagai Langerhans islets (kepulauan kecil). Insulin bertugas untuk menceranakan glukos dan bertindak membenarkan glukos dalam darah menembusi dinding sel.

Apa itu kencing manis (Diabetes mellitus)

Rujukan
http://web.idirect.com/~discover/
http://www.novonordisk.ie/view.asp?ID=1200
http://www.lifewithdiabetes.co.uk/page25.html
http://www.hukm.ukm.my/prokes/diabetes/diabetes.htm
http://collections.ic.gc.ca/heirloom_series/volume4/10-13.htm
http://www-unix.oit.umass.edu/~abhu000/diabetes/areteus.html
http://www.pranaindonesia.com?/Eureka/Enterprises/9083/dmindex.html
http://www.nationaldairycouncil.org/lvl04/nutrilib/relresearch/diabetes_1.html


 Pelatihan Penyembuhan Prana

Maklumat yang diberikan ini hanyalah untuk makluman sahaja. Maklumat yang diberikan tidak sepatutnya digunakan untuk mengenal-pasti atau mengubati sebarang jenis penyakit. Sila rujuk kepada doktor atau ahli perubatan yang terlatih untuk tujuan mengenalpasti jenis penyakit dan rawatan yang bersesuaian.
 


Pengumuman: Saya ingin menjemput anda menambah pengetahuan dalam bahasa Melayu dengan melayari dan menyumbang bahan di :- http://ms.wikipedia.org/wiki/Main_Page

  Fight Spam! Click Here!
kobyz

 

 

1