Pelatihan Penyembuhan Prana

 

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang.Masalah Glaukoma
Oleh : Mohamed Yosri Mohamed Yong

 

Hampir 2% daripada mereka yang berusia melebihi 40 tahun mengidap penyakit Glaukoma. Glaukoma merupakan salah satu sebab mereka menjadi buta selain daripada penyakit katarak. Di Malaysia dianggarkan satu daripada setiap tujuh orang buta disebabkan oleh Glaukoma.

Tekanan dalam mata menyebabkan glaukoma.
Glaukoma merupakan sejenis kerosakan mata yang disebabkan oleh tekanan cecair yang terlalu tinggi di dalam bebola mata. Tekanan yang tinggi ini akan merosakkan sel retina dan serabut saraf sehingga ruang penglihatan sekitar seseorang itu menjadi semakin sempit dan akhirnya akan terus menjadi buta.

Bagai mata Glaukoma, tekanan cecair di dalam bebola mata meningkat kerana saluran cecair tersekat akibat kerosakan saraf.

Bagi mata sihat (normal) pula, pengaliran keluar-masuk cecair di dalam bola mata adalah seimbang.

Terdapat dua jenis Glaukoma, iaitu :-

 1. Glaukoma Akut.
 2. Glaukoma Kronik.
Masalah glaukoma.
Glaukoma Akut
Glaukoma Akut menyerang secara tiba-tiba, mengurangkan daya penglihatan, menyebabkan mata merah serta kesakitan di dalam dan sekitar bola mata. Glaukoma Akut memerlukan rawatan kecermasan. Rawatan awal boleh menyelamatkan penglihatan mereka yang mengidap Glaukoma Akut.

Glaukoma Kronik
Glaukoma Kronik melarat secara perlahan-lahan tanpa rasa sakit

Glaukoma Kronik melarat secara perlahan-lahan tanpa rasa sakit atau kabur penglihatan. Pengidap Glaukoma tidak menyedari yang mereka mempunyai masalah Glaukoma Kronik sehingga keadaan menjadi terlalu lewat untuk mendapatkan rawatan.

Tanda-tanda Glaukoma Kronik
Diantara tanda-tanda Glaukoma Kronik adalah ruang penglihatan yang semakin sempit. Penglihatan menjadi kabur dan rabun. Kesukaran menyesuaikan penglihatan dalam keadaan gelap (rabun ayam). Kerap menukar cermin mata kerana penglihatan masih tidak terang.

Rawatan
Apabila seseorang menunjukkan tanda-tanda Glaukoma Kronik, beliau perlu mendapatkan rawatan SEGERA. Rawatan awal boleh mencegah kehilangan penglihatan yang disebabkan oleh Glaukoma Kronik. Rawatan Glaukoma Kronik adalah mudah dan tidak merbahaya iaitu dengan :-
 

 1. Ubat titisan mata
 2. Ubat makan (pil)
 3. Pembedahan


Ubat titis mata dan pil membantu mengurangkan tekanan dalam bola mata. Bentuk rawatan ini perlu diikuti dengan rapi dan mungkin sepanjang hayat.

Pembedahan diperlukan jika rawatan ubat titis mata dan pil gagal mengawal tekanan tinggi di dalam bola mata. Pembedahan akan melicinkan keluar masuk cecair dari bola mata.

Rawatan Susulan

Pengidap Glaukoma Kronik perlu mengikuti rawatan susulan yang rapi untuk menjalankan pemeriksaan-pemeriksaan berikut :-
 

 • Ruang penglihatan
 • Daya penglihatan
 • Pemeriksaan pada bola mata.
 • Tekanan di dalam bola mata.


Pemeriksaan-pemeriksaan ini dijalankan pada setiap lawatan untuk menentukan jenis rawatan serta mengawal penyakit Glaukoma Kronik daripada melarat.

Di mana rawatan boleh didapati.

Pemeriksaan mata dan rawatan untuk Glaukoma Kronik boleh di dapati di mana-mana klinik mata atau hospital kerajaan berhampiran.
 
 • Pengesahan dan rawatan awal dapat menyelamatkan penglihatan anda.
 • Segeralah berjumpa doktor mata jika anda mempunyai tanda-tanda Glaukoma.
 • Periksalah mata anda setahun sekali jika keluarga anda mempunyai keturunan penyakit Glaukoma.
 • Jalani pemeriksaan Glaukoma jika anda berusia 40 tahun keatas.
INGAT
 • Glaukoma menyerang anda secara perlahan-lahan tanpa disedari kehadirannya.
 • Jika tidak diberi rawatan awal, Glaukoma boleh menyebabkan anda menjadi buta.
 • Jika anda disahkan mengidap Glaukoma, pastikan anda mengikuti rawatan susulan dan nasihat doktor anda.


Rujukan

Risalah "Glaukoma ", oleh Health Education Division, Ministry of Health Malaysia,


 
 
Pengumuman: Saya ingin menjemput anda menambah pengetahuan dalam bahasa Melayu dengan melayari dan menyumbang bahan di :- http://ms.wikipedia.org/wiki/Main_Page

 Pelatihan Penyembuhan Prana

Maklumat yang diberikan ini hanyalah untuk makluman sahaja. Maklumat yang diberikan tidak sepatutnya digunakan untuk mengenal-pasti atau mengubati sebarang jenis penyakit. Sila rujuk kepada doktor atau ahli perubatan yang terlatih untuk tujuan mengenalpasti jenis penyakit dan rawatan yang bersesuaian.

Fight Spam! Click Here!
swcraczuuurwhyzdndfbjdgkxfpdrdyqykcnedudizzupnpcylexjupfawmqqhwyscdlfiepnswbfweffhuofctsneiliualnfiewcv

1