Pelatihan Penyembuhan Prana

 


 

Kaedah semula jadi (Natural Family Planning)
Oleh : Mohamed Yosri Mohamed Yong

 
 
 
 

(Tidak sesuai untuk dibaca oleh mereka yang berusia bawah
dari 15 tahun.  Baca atas tanggungan sendiri. )


Maklumat yang diberikan ini hanyalah untuk makluman sahaja. Maklumat yang diberikan tidak sepatutnya digunakan untuk mengenal-pasti atau mengubati sebarang jenis penyakit. Sila rujuk kepada doktor atau ahli perubatan yang terlatih untuk tujuan mengenalpasti jenis penyakit dan rawatan yang bersesuaian.
 
 

Kaedah Semula jadi (Natural Family Planning)

Kaedah-kaedah pencegah kehamilan merupakan satu keperluan penting bagi merancang saiz dan masa yang tepat untuk mendapatkan anak. Ini adalah penting terutama bagi mereka yang baru bersalin atau mempunyai masalah kesihatan mengandung untuk mengelak dari mengandung. Salah satu cara mencegah kehamilan adalah dengan penggunaan Kaedah semula jadi (Natural Family Planning).

Pasangan suami isteri yang memilih kaedah ini harus memastikan tempoh kesuburan wanita. Kaedah ini biasanya digunakan bagi pasangan yang tidak ingin mengambil apa-apa ubat. Pasangan yang memilih kaedah ini tidak boleh melakukan seks pada hari-hari yang dikatakan `subur' (masa ovulasi). Ini akan menghalang telur disenyawakan oleh sperma. (Sila berbincang dengan doktor anda mengenai tempoh subur.)

Pasangan yang memilih kaedah ini tidak boleh melakukan seks pada hari-hari yang dikatakan `subur' (masa ovulasi). Pasangan wanita juga perlu menyimpan rekod kitaran haid mereka dengan teliti untuk memastikan tempoh subur.

Kaedah semula jadi (Natural Family Planning) berasaskan menganggarkan perubahan mukus membran serviks dan suhu badan.

Terdapat empat jenis cara menganggarkan masa subur iaitu :

  • kaedah kalendar,
  • suhu badan basah,
  • kaedah mukus seviks,
  • kaedah simptomtermal.
Bagi sesetengan pasangan, kaedah semula jadi tidak sesuai terutama pada :-
  1. Wanita yang mempunyai kitaran haid tidak menentu.
  2. Pasangan yang tidak dapat merancang hubungan kelamin dengan baik seperti mereka yang baru berkahwin, atau lama berpisah.
  3. Wanita yang sering terlupa kitaran haid disebabkan terlalu sibuk.
Penggunaan kaedah semula jadi tidak mampu menghalang daripada jangkitan penyakit kelamin. Penggunaan kaedah semula jadi hanyalah bertujuan untuk merancang kehamilan semata-mata.

Bagi wanita yang tidak sesuai menggunakan kaedah semula jadi, masih terdapat cara-cara lain bagi mengelakkan kehamilan yang tidak dirancang. Anda perlu berbincang dengan doktor  agar dapat memastikan kaedah yang digunakan bersesuaian dengan diri anda.

Rujukan

http://www.pranaindonesia.com?/html/nfp.htm

Risalah "Contraceptive Methods", oleh Health Education Division, Ministry of Health Malaysia, T/P & P: 22/2001 But. 1 (100,000)

Risalah "Towards A Happy Family", oleh Health Education Division, Ministry of Health Malaysia, T/P & P: 22/2001 But. 2 (100,000)
 


Pengumuman: Saya ingin menjemput anda menambah pengetahuan dalam bahasa Melayu dengan melayari dan menyumbang bahan di :- http://ms.wikipedia.org/wiki/Main_Page

 Pelatihan Penyembuhan Prana

Maklumat yang diberikan ini hanyalah untuk makluman sahaja. Maklumat yang diberikan tidak sepatutnya digunakan untuk mengenal-pasti atau mengubati sebarang jenis penyakit. Sila rujuk kepada doktor atau ahli perubatan yang terlatih untuk tujuan mengenalpasti jenis penyakit dan rawatan yang bersesuaian.

Fight Spam! Click Here!
mwzyuslbqrzxixzzlxxsnrvcrcngpoogalbqakdcjlbaibqvyirvnagoshecrpcyqvkhfnuxooxeccvyzprqnpjppjnflidkmyoher

1