Solusi Masalah Anak - Anak Tidak Mau Sekolah - Anak Hiperaktif - Anak Kurang Cerdas

 

klik sini untuk mengetahui tentang herba catha edulis
Ubat Perangsang sperma dari Afrika menunjukkan harapan untuk masalah ketidaksuburan
Sumber: Persidangan tahunan ke-20 Persatuan Eropah untuk Pembiakan & embriologi Manusia:Berlin, German; 27-30 2004.

Beberapa bahan kimia telah dikesan dalam tumbuhan bernama Khat yang boleh meningkatkan daya bercantum antara telur isteri dan sperma suami iaitu dikenali sebagai kapasitan.

Sejenis tumbuhan yang dikategorikan sebagai dadah merbahaya di sesetengah negara berpotensi menjadi ubat jualan tanpa preskripsi di farmasi-farmasi biasa untuk mengubati ketidaksuburan orang lelaki, kata penyelidik-penyelidik di Konferens tahunan persatuan Eropah untuk Pembiakan dan Embriologi Manusia.

Tumbuhan yang bernama Khat (Catha Edulis), yang lebih dikenali untuk memberi perasaan euforia apabila dedaunannya dikunyah. Komponen aktifnya merupakan, cathinone, dan akan ia akan dengan mudah berpecah menjadi cathine dan norephedrine, kedua-duanya dikategorikan sebagai jenis bahan kimia phenylpropanolamine (PPA). PPA yang serupa memang sudah sedia-ada di pasaran sebagai ubat herba jualan tanpa preskripsi untuk mengubat asthma dan juga untuk menguruskan badan.

Dalam kajian yang masih dijalankan , Professor Lynn Fraser dan Dr, Susan Adeoya-Osuguwa dari King’s College London, U.K. menunjukkan bahawa cathine serta norephedrine merangsangkan kapasitasi dalam sperma-sperma tikus, sambil menghalang tindak-balas acrosome yang pra-matang. Lagipun, cathine menunjukkan hasil yang serupa dalam sperma manusia.

Fraser et al berpendapat bahawa kajian awal mereka akan membawa kepada usaha-usaha mencipta produk-produk baru di pasaran untuk dijual tanpa preskripsi doktor dengan tujuam sebagai menolong pasangan-pasangan bermasalaah mendapatkan zuriat secara semula-jadi, dan juga sebagai penggunaan untuk meningkatkan daya saing sperma-sperma sewaktu prosedur IVF.

1, July 2004.

    Balik ke index<<

Kursus Penyembuhan Prana

Tasbih Karomah

Pancarkan Aura Pengasihan